Skip to main content

SALON 17

Omdat wij -klaus&kathy- van kunst houden en ervan overtuigd zijn dat kunst gelukkig maakt, hebben wij besloten om ons huis een aantal keer per jaar open te stellen en een kunstenaar zijn/haar gang te laten gaan. Wij kiezen een kunstenaar van wiens werk we houden en die moet op zijn beurt een tweede artiest meebrengen die ook een podium verdient en nog aan de weg daar naartoe aan het timmeren is. Er kan namelijk nooit genoeg kunst zijn!

SALON 17

Omdat wij -klaus&kathy- van kunst houden en ervan overtuigd zijn dat kunst gelukkig maakt, hebben wij besloten om ons huis een aantal keer per jaar open te stellen en een kunstenaar zijn/haar gang te laten gaan. Wij kiezen een kunstenaar van wiens werk we houden en die moet op zijn beurt een tweede artiest meebrengen die ook een podium verdient en nog aan de weg daar naartoe aan het timmeren is. Er kan namelijk nooit genoeg kunst zijn!

Wat

SALON 17 is een intiatief van Kathy Holvoet en Klaus Verscheure. Het concept van SALON 17 is gegroeid tijdens onze talloze bezoeken aan musea, galerijen en andere tentoonstellingsprojecten. Meestal kom je als bezoeker op plaatsen waar kunst getoond wordt in de meest ideale omstandigheden, maar zelden kom je op plekken waarbij je je diezelfde kunst kan voorstellen in een huiselijke sfeer. Daar willen wij verandering in brengen. Wij tonen tijdens onze salons kunst in onze eigen leefstek. Kunst waar wij (tijdelijk) moeten mee leven en die ook middenin ons leven neergepoot wordt.

Een editie van SALON 17 duurt twee zaterdag- en zondagmiddagen.

Wie

Wij nodigen voor elke editie van SALON 17 een kunstenaar uit. Iemand die werk maakt dat ons raakt, werk waar wij een band mee voelen en waarvoor wij dan ook graag de deuren van ons huis openzetten. Maar daar stopt het niet mee. De kunstenaar die wij uitnodigen, wordt op zijn/haar beurt gevraagd om zelf ook een kunstenaar uit te nodigen en dan nog liefst iemand die nog aan de weg timmert. Dit duo krijgt dan vrij spel om hun werk in onze woon- en werkruimtes te plaatsen. Het leidt tot een boeiende dialoog tussen hedendaagse kunst en ons pand van 1761.

Edities

SALON 17 #6 – MICHAËL AERTS & VADIM VOSTERS 1, 2, 8 & 10 april 2023

Het eerste SALON van 2023 is meteen een versie om U tegen te zeggen. Wij hebben Michaël Aerts uitgenodigd die met de verrassende keuze kwam om zijn spitsbroeder Vadim Vosters als gast te vragen. Deze zesde editie van SALON17 wordt een avontuurlijke trip tussen hemel en hel, tussen duister en licht én lichtheid in de duisternis. Twee weekends kunnen we u verrassen met dit bijzonder salon waarin heiligen, duivels en zelfs Disney om de hoek loeren. Twee weekends waarin beeltenissen van filosofen en werken van vermaarde artiesten een andere invulling krijgen.

michaelaerts
vadimvosters

SALON 17 #5 – NELE VAN CANNEYT & ZELI BAUWENS 10, 11, 17 & 18 december 2022

In de donkere maand december, net voor de feestdagen presenteren we jullie de vijfde editie van SALON17. We zijn bijzonder enthousiast om gedurende twee weekends onderdak te mogen bieden aan het werk van Nele Van Canneyt. Nele is meester in het fotograferen van oorverdovende stilte. Dit levert beelden op die ze graag met ons deelt. Op onze vraag om op haar beurt een tweede kunstenaar uit te nodigen, moest ze niet lang nadenken. Haar keuze viel op Zeli Bauwens. Zeli neemt ons mee op een speelse tocht door haar poëtische creaties. December krijgt bij ons kleur dankzij Nele en Zeli.

nelevancanneyt
zeli.bauwens

SALON 17 #4 – JACQUES CHARLIER & MIEKE TEIRLINCK 12, 13, 19 & 20 november 2022

De opening van een tentoonstelling heeft zijn gewoonten. Het gewone ritueel bestaat erin de werken op te stellen in een zo neutraal mogelijke ruimte. De omringende ruimte is meestal gebroken wit, of in een kleur die past bij de stijl in kwestie. (White Cube). In dit geval wordt deze conventionele routine overschaduwd door haar tegendeel. Een kunstenaar wordt uitgenodigd om zijn werk te tonen in een context die niet neutraal is. Hij moet ook vergezeld worden door een andere kunstenaar van zijn keuze. Alle werken worden opgehangen in een huis dat normaal is ingericht en bewoond, en dat verandert alles. Jacques Charlier nodigde Mieke Teirlinck uit om dit avontuur te delen. De tentoonstelling wordt dan ook ervaren als een beleefdheidsbezoek aan het huis. Hier ligt de gewaagde inzet van Klaus Verscheure en Kathy Holvoet. Het is niet eenvoudig om een sympathieke relatie te creëren, want het kleinste fictieve element in het begin wordt intiem naarmate de uren verstrijken. Een 'In Situ'-ervaring tot in het extreme, maar met onverwachte verrassingen. (tekst Sergio Bonati)

jacquescharlierart
mieketeirlinck

SALON 17 #3 – HENK DELABIE & GRIET VAN DE VELDE 30 april, 1, 7 & 8 mei 2022

Voor de derde editie hebben we Henk Delabie uitgenodigd. Als je aan Henk vraagt waarover zijn werk gaat, dan zegt hij: ‘Alles heeft met ruimte te maken'. Henk is vooral gekend voor zijn monochrome sculpturen. Op de één of andere manier lijkt het alsof zijn werk steeds specifiek voor de ruimte waarin het getoond wordt, gemaakt is. De kunstenaar confronteert de kijker met ‘new spaces’, plaatsen waarin de toeschouwer zou kunnen binnenstappen, mochten de werken tenminste op de schaal van de kijker bestaan. Nu worden het eerder mentale ruimtes. Je moet jezelf inbeelden dat je er een schuilplek of een rustplaats of stilte opzoekt of … Even ‘verstild’ en intiem als het werk van Henk Delabie zijn de foto’s van de Gentse fotografe Griet Van de Velde die door Henk werd uitgenodigd om samen met hem werk te tonen.

delabiehenk
grietvandevelde

SALON 17 #2 – DANIELLE VAN ZADELHOFF & SANTIAGO YDÁÑEZ 27 & 28 nov, 4 & 5 dec 2021

De van oorsprong Nederlandse Daniëlle van Zadelhoff (°1963) is nog maar sinds 2013 aan het fotograferen, maar sindsdien schoot haar ster als een komeet naar het firmament. Deze minzame, stille fotografe werd opgepikt op sociale media maar kon haar werk ondertussen tonen in het Memlingmuseum Brugge, CAC Malaga, Paris Photo, Samogitian Art Museum Litouwen, Genua, Milaan, Napels, SFMoma… Daniëlle nodigde de fenomenale Spaanse schlder Santiago Ydáñez uit. Santiago mocht in België voor De Munt het artwork leveren voor de scenografie van de opera Tosca. Een schilder die je moét leren kennen.

danielle_van_zadelhoff/
ydanezydanezydanez/

SALON 17 #1 – STANISLAS LAHAUT & LIEN BUYSENS 11, 12, 18 & 19 sept 2021

Stanislas Lahaut (°1979 Gent) mocht de eerste editie van SALON 17 aftrappen. Deze conceptuele kunstenaar plaatste meteen een driemaster in de hall van ons huis en hing grote ingekaderde papieren op met teksten als ‘I’m not afraid of repeating myself’. Het werk van Stanislas >vertrekt bijna altijd vanuit zijn eigen leefwereld. Liever dan grote gebaren in zijn kunst te verwerken, plaatst hij via minimale ingrepen een poëtische of speelse voetnoot bij onze alledaagse realiteit. Hij nodigde de jonge West-Vlaamse Lien Buysens uit om haar intimistische tekeningen en kleine schilderijen bij ons te tonen.

stanislaslahaut
lien_buysens/

contact

SALON 17

Place de Pottes 17, 7760 Celles
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kathy

Klaus